
Despre noi
Societatea comercială „Cămara Ursului” SRL funcţionează în Petroşani şi dispune de un centru de colectare unde recoltatorii aduc în fiecare zi produse proaspete culese din pădurile şi păşunile munţilor Parâng şi Retezat.
Spre deosebire de plantele de cultură, fructele de pădure pe care le recoltăm şi comercializăm noi sunt deosebit de perisabile, expuse factorilor de mediu şi o mare parte din cantitatea recoltată se poate pierde în timpul transportului. Aceste pierderi, precum gustul, savoarea şi calităţile de floră spontană justifică diferenţa de preţ şi modul de ambalare/prezentare a produselor. Dacă sunteţi obişnuit cu fructele de aceeaşi mărime, culoare, formă, aranjate frumos în caserole sau lădiţe pe rafturile supermarketurilor veţi fi surprins de aspectul fructelor recoltate de pe munte. Acestea sunt de obicei mai mici decât cele cultivate, au mărimi şi forme diferite, pot fi rupte sau sfărâmate (acestea din urmă se folosesc la fabricarea gemurilor şi dulceţurilor bio, în general la export). Fructele se deteriorează deosebit de repede odată recoltate, astfel încât trebuie conservate fie prin deshidratare, fie prin congelare. Noi alegem doar fructele de calitatea I, întregi, nedeteriorate, curate şi le congelăm la -40 de grade, bob cu bob. Astfel, proprietăţile lor se păstrează până la 24 de luni, fără a fi nevoie de conservanţi, iar după congelare datorită procedurii „bob cu bob” se poate folosi o cantitate oricât de mică din ambalaj. O altă metodă de conservare o reprezintă deshidratarea (uscarea), metodă folosită mai ales în cazul hribilor. Hribii se congelează întregi, jumătăţi, felii sau cuburi în funcţie de cerere sau pot fi uscaţi in felii subţiri.
Dar diferenţa cea mai mare între fructele de cultură şi cele sălbatice o reprezintă calităţile nutritive. Fructele sălbatice sunt bogate în vitamine, au un parfum puternic iar gustul este total diferit de aromele chimice de sinteză cu care suntem obişnuiţi sau de fadele plante de cultură. Ca mai toată flora spontană a munţilor, afinele, zmeura, merişorul, cătina, măceşele sunt folosite ca remedii naturiste în tratarea diferitelor afecţiuni sau pur şi simplu pentru crearea unei stări de bine. Florile, frunzele şi fructele infuzate dau ceaiuri excelente, deosebit de parfumate. Fructele se consumă crude pentru aport de vitamine sau în diverse mâncăruri pentru un plus de savoare.